International Research and Exchanges Board (IREX), Asociaţia „Mediaşul pentru Cultură” şi Biblioteca Municipală „St. L. Roth” au convenit să colaboreze, utilizând fondurile puse la dispoziţie de către IREX, pentru implementarea proiectului “BuniNet – sǎ învǎţǎm bunicii sǎ comunice pe internet ”, câştigător al Concursului « Instruieşte-ţi comunitatea ! », ediţia iunie 2010.
Scopul general al proiectului este organizarea unui program de instruire, cu titlu gratuit, pentru persoane de vârsta a treia, în Bibliotecǎ. Prin acest program, 100 de persoane cu vârste cuprinse între 55 şi 70 de ani, vor fi iniţiate în utilizarea calculatorului, vor învǎţa sǎ trimită e-mail-uri, să comunice pe forumuri de discuţii, sǎ caute informaţie in internet şi sǎ realizeze un blog personal. In cadrul acestui program de instruire se vor efectua 40 ore de training, pentru 18 serii de participanţi: 10 serii a câte 5 cursanţi, 7 serii a câte 6 cursanţi şi o serie a câte 8 cursanţi.
Obiectivele organizǎrii programului de instruire sunt:
a) Conştientizarea administraţiei publice locale şi a angajatorilor asupra beneficiilor pe care le aduce comunitǎţii, crearea de oportunitǎţi pentru persoanele active de vârsta a treia;
b) Promovarea activităţilor independente, aducǎtoare de venituri pentru persoanele de vârsta a treia, apte de muncă;
c) Schimbarea atitudinii angajatorilor cu privire la angajarea persoanelor de vârsta a treia, apte de muncă.
Proiectul durează 9 luni în acest an, în funcţie de fiecare grupă fiind aduse elemente pedagogice noi. Se desfăşoară pe o perioadă de două săptămâni, pe grupe. Programul zilnic al cursului este între orele 8.30 – 12.30.
„În cadrul Cursului „BuniNet” – bunicii învaţă să comunice pe Internet, să creeze conturi pe Gmail şi pe Yahoo, apoi să utilizeze o adresă de email, să intre pe forumuri de discuţii, pentru a comunica cu copiii, nepoţii, rudele plecate din Mediaş, să caute informaţii utile pe Internet, despre problemele lor de sănătate, despre legislaţiei, sport, ştiri, să vizioneze filme online, să caute muzica anilor din tinereţe, pe Youtube, să primească emailuri şi să răspundă la ele, să trimită fişiere ataşate, să creeze un Folder şi să salveze documente, să copieze dintr-un Folder în altul fotografii, să salveze informaţii pe un disc şi să realizeze un blog personal, prin care să-şi promoveze activităţile independente, care ar putea să le mărească venitul.
Sunt împărtăşite lucrurile care plac cursanţilor (spre exemplu recomandarea unei cărţi sau a unui film), prin trimiterea unui email cu fotografiile preferate, în ataşament, tuturor membrilor grupului de lucru, sau conectarea pe Chat, ori discuţiile în timp real, despre concursurile pe care le organizăm.
Unele persoane sunt singure, nu au familie, copiii fiind plecaţi în străinătate şi de aceea le este necesară comunicarea prin email cu un ataşament plăcut sau discuţiile pe o temă aleasă. Dacă întâmpină diverse probleme în a se înscrie pe alte site-uri de joburi sau au nevoie de informaţii şi nu ştiu unde/cum să le caute, îmi trimit email sau îmi telefonează, cu scopul de a le oferii soluţii”, comunică Antonela Sofia Barbu, manager de proiect.
Prima promoţie a încheiat cu succes cele două săptămâni de curs, începute în data de 3 ianuarie 2011. Cursanţii au realizat şase blog-uri în domeniile: artă culinară, turism, sport, muzică agricultură, au deschis cont pe reţele de comunicare, sunt deja „propietari de ferme”, jucând CountryLife, pe Facebook.
În urma testului vor primi Diplome de absolvire şi un CD cu suportul de Curs. Aceştia vor fi premiaţi, alături de alte două serii de cursanţi, după deschiderea oficială a CIP-ului (Calculatoare cu Internet pentru Public), în luna februarie 2011, la Biblioteca Municipală „St.L. Roth”.
Parteneri în cadrul Proiectului „BuniNet” – bunicii învaţă să comunice pe Internet” sunt: Asociaţia Pensionarilor 2007, SC Calisto SRL, Employee.ro.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu