Ziua Bibliotecilor ONLINE ( INTERNETIC LIBRARIES DAY) sărbătorită la Biblioteca Municipală „St. L. Roth” Mediaș

miercuri, 14 martie 2012


Biblioteca Municipală „St. L. Roth” din cadrul Direcției Municipale pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret se alătură Campaniei pan – europene „e – Skills Week 2012” și pledează alături de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) pentru democratizarea informației cu suportul tehnologiei și pentru dezvoltarea abilităților IT&C în rândul utilizatorilor de toate vârstele ai serviciilor de bibliotecă.

ANBPR a propus data de 15 martie să fie Ziua Bibliotecilor ONLINE ( INTERNETIC LIBRARIES DAY) și o serie de activități, care se desfășoară până în luna mai a acestui an:

1. Realizarea și aplicarea unui chestionar online privind gradul de utilizare a Internetului în Bibliotecile publice din România;

2. Campanie de strângere de like-uri pentru o cauza Facebook cu titlul Internet - Worlds Within Words privind necesitatea extinderii accesului la Internet în bibliotecile publice; 
Cauza va fi lansată pe grupul de Facebook al ANBPR în data de 15 martie, cu perioadă de accesări de 1 lună (15 martie -15 aprilie). Odată cu exprimarea adeziunii la cauză, utilizatorii vor deveni membri ai unei rețele de internauți voluntari având că scop principal creșterea comunității online a utilizatorilor de Internet în bibliotecile publice.

3. Dezbatere online pe forumurile/blog-urile bibliotecilor participante având ca topic Internet saves your time. Yes or Not. Acțiunea se va desfășura în data de 15 martie a.c. Concluziile dezbaterilor vor fi făcute publice pe site-ul ANBPR și ale bibliotecilor participante.

4. Campanie online pentru atragerea unui număr cât mai mare de utilizatori de internet în bibliotecile publice: postarea pe website-urile bibliotecilor participante a unor quiz-uri pe teme de interes pentru grupurile țintă. Realizarea și postarea quiz-urilor se va face de către bibliotecarii implicați în campanie, urmând că impactul acțiunii să fie prezentat pe site-ul ANBPR și ale bibliotecilor participante.

5. Dezbatere între tineri elevi, prin intermediul Skype cu tema Bibliotecile publice și tehnologia, pe parcursul unei zile întregi (15 martie a.c.). Tinerilor implicați li se vor atribui roluri din societate (profesori, guvernanți, reprezentanți ai societății civile etc.) și aceștia vor încerca să găsească soluții de viitor pentru biblioteci. Se vor stabili echipe a câte 4 biblioteci. Dezbaterile vor fi pregătite și moderate de bibliotecile participante, iar concluziile vor fi postate pe website-ul ANBPR.

6. Concurs între bibliotecile participante (Bibliotec@DA). Primele 3 biblioteci care reușesc să atragă cei mai mulți utilizatori de Internet pe parcursul unei zile întregi (15 martie a.c.) prin activități inedite și inovatoare vor fi implicate în proiecte ulterioare similare, dezvoltate de ANBPR, în sistem de parteneriat.
Biblioteca Municipală „St.L. Roth” va promova cele șase propuneri ale ANBPR și va furniza către ANBPR situația centralizată a prezenței utilizatorilor de Internet în bibliotecă în ziua de 15 martie a.c.


0 comentarii: